Min Farmor
Emma Clausen

Emma Clausen var født 11.januar 1898 i Nørreskov, der jo dengang lå i Tyskland. Derfor lærte hun at skrive den gotiske skrift og på tysk, derfor blev hun ikke så god til at skrive på dansk. Gramatikken kendte hun ikke, og hun snakkede jo sønderjysk hjemme.

Hendes bror Olof Schultz blev dræbt i 1. Verdenskrig, og hans navn står på mindestenen i Sankelmark. Og da hun og Andreas fik deres første barn, og det var en søn, fik han navnene Hans Olof. Hans efter sin farfar. Man har i familien brugt generelt at opkalde børnene efter sine forældre.

Hun fik 13 børn: Hans Olof, Emma, Dina (Christina), Fridtjof, Annemi (Anne Marie),Heinrich, Tulle (Karen Margrethe), Nina, Rigmor, Esther, Asger, Birgit og 1 datter døde som spæd. Hun hed også Karen Margrethe.
Da jeg blev født, sagde hun, at nu skulle hun ikke have flere børn, for nu var hun bedstemor! Birgit er 1 år ældre end jeg.

Hun beundrede Dronning Ingrid, fordi hun gjorde så meget for Sønderjylland, og hun har modtaget brugt tøj til alle sine børn.

Emma var nødt til at spare på alting, så når børnene fik mælk, var der altid blandet vand i. Hun lavede masser af rabarbersaft, som vi fik som saftevand om sommeren. Der var en stor køkkenhave til huset i Varnæs, men hun holdt også meget af blomster.

Som barn var jeg meget imponeret af, at hun havde en Eva-brødmaskine. Nok en af de først producerede. Hjemme havde vi en guillotine brødskærer, men farmors havde en rund kniv og et håndtag. Men hun har skullet skære mindst 1 rugbrød om dagen, og det blev smurt med fedt eller margarine og grov leverpølse eller smørepølse. Uhm!

Hun boede i huset i Varnæs til sin død i begyndelsen af 1980´erne.

Farmors forældre

Huset i Nørreskov var et traktørsted, og det findes stadig. Her boede min fars mormor og morfar, Emma og Andreas Schultz. 
De havde børnene Thilde (Bothilla), Johann, Olof og Emma, der er med på billedet. Senere kom Kalle (Carl) og Dina (Christine).

Jeg har besøgt Oldemor, da hun som enke boede i et lille hus i Aabenrå. Der var en stor gårdsplads/torv foran huset med et stort træ i midten.
Hun døde, da jeg var 5 år.

Dina kom til København og blev gift med Kristian. De boede på Vestervang i Valby.
Jeg kaldte dem Moster og Onkel, ligesom min far gjorde, og når jeg var på ferie der, spillede vi Casino og gik hen til Damhussøen og fodrede ænder.
De havde børnene Dagmar og Heinrich.

Emma og Andreas Schultz´s guldbryllup

Bageste række:
Rieder, Moster Dina (Valby), Emmy (Bothillas datter),  Tante Lene og Onkel Valde (Valdemar), Hans Olof, Tante og Onkel Karl (Kalle), Faster Dina (Grumløse), Faster Emma (Åbenrå), Andreas Clausen,
Forreste række
Tante Thilde (Bothilla) med Erik (søn af Lene og Valde), nabokone, Oldemor og Oldefar (Emma og Andreas Schultz), nabo, Emma Clausen med Kallemand (Karl, søn af Lene og Valde)  

Farmors farmor og farfar

Bothilla og Georg Schultz. Hun blev født i 1834, og han døde i 1879 i fattiggården i Felsted.

De boede i Kværs Mark og var flyttet hertil fra Rügen.

På grund af traditionen med at opkalde sine børn efter forældre eller søskende, mente min far med sikkerhed, at vi var i familie med USA`s udenrigsminister Georg Schultz.

Farmors oldeforældre

Magdalene (født Fenger) og Hans Hinrich August Koop. De får datteren Bothilla  Cathrina.(Nr. 3 ud af 6 børn) De boede i Skovbølgård, Felsted sogn. Senere i Sønderborg.
Hans H.A.Koop voksede op på vajsenhuset i Lübeck. Forældrene ukendte. Han blev smed og senere maskinmester på Sønderborg Damp- og Oliemølle. Han bliver dræbt ved en arbejdsulykke, hvor han falder ned og bliver knust i valsen 45 år gammel. Født 22.10.1800 Død 12.8.1846.
Sophia Elise, Andreas Hinrich, Botilla Cathrina, Anna Christiana, Maria Christina, og
den yngste søn H.H.Michael Koop født 8.10.1845. Efterkommer Kai E. Møller, Sønderborg, har givet ovenstående oplysninger.Kristina Maria Hansen, senere gift Schultz. Hun har ved ægteskabet sønnen Georg.

Farmors mormor og morfar

Kristine og Ole Rosquist. Kristine er født 1828.
De får datteren Emma, senere gift Schultz.

Parret indvandrede fra Malmö-egnen, hvor Kristines far var degn.
Kristine er dog uægte barn af biskoppen i Lund, Silverstjärna. Hun bliver gift med Ole, som egentlig hed Hansson.
Hvis man på dette tidspunkt i Sverige agtede at emigrere og søge fast arbejde, kunne man tage et "fint" efternavn.
Ole var smed, men gik rundt som skærsliber på Femern. Senere kom de til herregården Søgård i Sønderjylland/Nordslesvig, hvor han arbejdede som smed.

Min farmors tip-oldeforældre

Magdalena Sohie (født Henkel) og Peter Sänger (Fenger?) boede i Flensburg.
Datteren Magdalena Sophia født 8.maj 1801

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE